Focus houden is simpel met een doel Je neemt je voor om van alles te doen. Maar aan het eind van de dag heb je niks gedaan, of maar een heel klein deel van wat je van plan was. Herkenbaar? Lees dan in dit artikel hoe je focus houdt, zelfs als je een totale chaoot bent… Zoals ik 😉

Hoe gaat dat? Je begint vol goede moed en met de mindset om precies dat te doen wat je jezelf hebt voorgenomen. Maar dan komt  er een bericht op Facebook dat je écht even moet lezen. En natuurlijk reageren want dat hoort.

Goed, je Facebook ding gedaan. Je bent weer net op dreef, komt je dochter vragen of ze een reepje chocolade mag. Je wilt geen ‘huh, euh, wat-ouder’ zijn dus kijk je op van waar je mee bezig was en probeert een afgewogen antwoord te geven.

Ok, Facebook klaar, dochter chocolade… back to work. Waar was ik ook alweer.  Oh ja, je was hier en toen zou je…. De deurbel gaat. Wie is dat nou weer!? ‘Ah, de postbode met een pakketje.” En dan moet je natuurlijk wel ff kijken wat dat is, toch?!

Kijk, dat Facebook gedoe is natuurlijk je eigen schuld. Maar je kunt er niks aan doen dat eerst je dochter en dan de postbode je stoort, toch? Of kun je dat wel?

“Focus houden is gemakkelijk als je een concreet doel hebt!”

Wist je dat het 11 minuten duurt, om er weer ‘in’ te komen na een verstoring? Het is dus belangrijk dat je ervoor te dat je minimaal 20 minuten ongestoord kunt werken wil je minstens 9 minuten zinvol en effectief aan de slag zijn.

Maar afleiding, verstoringen, social media, smartphones die afgaan zijn aan de orde van de dag. Allemaal zaken die ervoor zorgen dat je afgeleid wordt en focus verliest. En dan heb ik het nog niet eens over eventuele weerstand of angst die hé misschien bewust of onbewust hebt.

Dus, wat kun je doen om focus te houden? Zelfs als je net zo’n chaoot bent als ik!?

Hieronder mijn 5 tips die ik zelf ook toepas:

  1. Zorg voor  een afgebakend doel (binnen een bepaalde periode); Voor mij werkt een week heel goed. Misschien is voor jou een dag of een maand juist beter? Schrijf dat doel op en verkondig het bij je buddy, familie of je fans via social media. Zo geef je jezelf een enorme psychologische stok achter de deur.
  2. Laat je ondersteunen; Zorg ervoor dat je iemand achter de hand hebt die je bij de les houdt en zo nodig wat advies kan geven. Een buddy werkt heel erg goed.
  3. Werk afgezonderd; Je hoeft jezelf niet op te sluiten alhoewel dat best goed werkt. 😉 Op een andere plek werken, in ieder geval weg van directe verstoringen werkt briljant! Ga bijvoorbeeld in je lokale broodjeszaak of hotellobby werken. Je hebt daar natuurlijk wel drukte, maar omdat die drukte niks met jou te maken heeft wordt dat al snel achtergrondruis. Wel ff vragen of het mag, hè.
  4. Zet afleiding uit; Sluit je browser en  Facebook, of in ieder geval Facebook als je een browser nodig hebt. Zet je smartphone op stil en uit zicht.
  5. Werk in blokken van 30 of 40 minuten; omdat iedere verstoring je minimaal 11 minuten kost, is het belangrijk om minstens 20, maar liever 30 of zelfs 40, minuten achter elkaar gefocust te werken. Gebruik gewoon een kookwekkertje want het is net zo belangrijk om na die 20,30 of 40 minuten minimaal 10-20 minuten te pauzeren! En om je weerstand of angst het hoofd te bieden, begin je met de ‘kk’; de kloterigste klus ☺️

En dan deze nog! Mijn persoonlijke bonus tip! 

Doe wat je leuk vindt en werk met uitdagingen;

Uitdagingen zijn kort cyclische, ook weer afgebakende, concrete en haalbare(!) doelen. Die uitdagingen zijn dan idealiter weer een onderdeel van je jaarplan. Met uitdagingen werk je supergefocust aan mijlpalen binnen je bedrijf. Ze zorgen er ook voor dat je aan je bedrijf werkt, in plaats van erin.

Laat jezelf niet afleiden van je doelen, ook niet door jouzelf. Met deze 5 tips, uitgangspunten of regels, net wat je prettig vindt, lukt het je geheid om beter focus te houden. Met betere focus lukken klussen sneller en inhoudelijk beter. Zet je stip op de horizon, neem de uitdaging aan en de handschoen op en volg dat punt!

Op je focus!

Michael

Ik lees graag hoe jij focus houdt en of je mijn tips zinvol of totale onzin vindt. Laat gerust je reactie achter, altijd leuk!

PS: Volgende week start ik de challenge ‘In 7 dagen een briljante weggever die je lijst laat exploderen!’ Als jij ook je lijst wilt laten groeien, meer naamsbekendheid of omzet wilt, meld je dan nu hier aan. En over een week heb jij ook weggever waar je U tegen zegt! Meedoen is ook zinnig als je nog geen lijst hebt, misschien wel méér!