de fundamentele ondernemerslesHet valt waarachtig niet mee om als zelfstandige voortdurend je eigen brood te verdienen.
Als zelfstandig coach, trainer of bijvoorbeeld mediator, heb je veel lessen te leren. Je hebt de inhoudelijke kant van je vak, je boekhouding, je website en dan moet je ook nog eens leren hoe je dat allemaal zó verpakt en verkoopt dat je er je brood mee kunt verdienen. Het valt niet mee soms.

De meeste ondernemers willen naast groeiende inkomsten ook persoonlijk groeien. Ze willen leren van het leven en dat weer doorgeven. Ze willen een bijdrage leveren aan de maatschappij en willen voldoening. Innerlijke en persoonlijke groei, bezieling en passie, dat is wat ze zoeken en dat gaat veel verder dan alleen maar geld verdienen.

Je bent dus niet alleen bezig met het behalen van studiepunten, permanente educatie en evaluaties. Maar ook met marketing, met volgen van webinars, marketing-goeroes en met zelfreflectie en spiritualiteit. Drukke agenda dus, heel herkenbaar trouwens.

Gelukkig ben je als ondernemer in de fortuinlijke positie dat je ook enorm kúnt groeien. Niet alleen financieel maar ook persoonlijk. In mijn perceptie ben jíj je bedrijf. Alles waar je tegenaan loopt in je bedrijf, van tegenvallende resultaten tot burn-out en stress heeft direct te maken met jou. Met jou als ondernemer, maar vooral met jou als persoon, met wie je bent.

Heel vaak is stress en gedoe een gevolg van bepaalde gedachten en ideeën die je hebt. Ik heb er natuurlijk zelf ook last van. Dan loopt en wil het niet en dan heb ik even iemand anders nodig die me een spiegel voorhoudt; “Doe jij niet gewoon een beetje teveel?” krijg ik dan meestal te horen. Nooit een leuke boodschap, maar soms wel zo nodig. Misschien herken je het?

Ondernemen is de beste leerschool. Daarom denk ik persoonlijk dat ondernemen de beste leerschool is die je kunt volgen om te groeien als ondernemer. Maar ook om innerlijk te groeien als persoon; voor je mindset, zelfvertrouwen en je mensen-skills. Spiritualiteit zou je het kunnen noemen.

Je komt werkelijk al je demonen tegen als zelfstandige ondernemer. Je wilt je zichtbaar zijn en je weet dat je moet profileren maar je durft niet te spreken. Je hebt 15 ideeën ‘before breakfast’ maar aan het eind van de dag is er niks uit je handen gekomen. Je to do lijst groeit maar en groeit maar en stress neemt de overhand. Of je twijfelt, “Wel of niet een E-book maken?”, “Ga ik webinars geven of toch beter live-events?” en ga zo maar door. Je probeert wat van het één, en wat van het ander, en het wil maar niet.

Ja, je kunt je als zelfstandige behoorlijk tegenkomen. Je kijkt maar in die spiegel, reflecteert je tot je een ons weegt of denkt, “Als ik nou maar harder werk, komt het goed.” Stress, twijfel, angst, verdriet en boosheid zijn niet een enkele keer je deel. Je bent zo druk bezig met jezelf, met groeien, geld verdienen of overleven dat je soms de meest fundamentele les mist;

“fundamentele ondernemersles:
Het gaat niet om jou…”

Natuurlijk is het noodzakelijk dat je weet hoe je hebt te handelen binnen jouw vakgebied. Natuurlijk is het belangrijk dat je begrijpt hoe marketing werkt. En misschien wil je ook wel groeien als ondernemer én mens achter die ondernemer; innerlijke groei dus. En het mooie is dat het allemaal neerkomt op 1 ding; het gaat niet om jou.

Als je onderneemt vanuit de insteek dat het gaat om de ander wordt het in één verbazingwekkende klap een stuk eenvoudiger. Je hoeft niet bang te zijn om te spreken want jij komt speciaal voor hen om jouw kennis en ervaringen te delen, en zij willen dat graag horen. Je hoeft niet langer met 20 dingen tegelijk bezig te zijn, je hoeft alleen dát te doen wat goed is voor jouw klanten, lezers en community. Twijfel valt weg als je niet meer bezig bent met jezelf maar aan de slag gaat mét en vóór anderen.

Iedere religie, levensfilosofie of positieve mindset kent één en dezelfde gemene deler; denk aan de ander, wees minder bezig met jezelf en vraag je af wat je kunt doen om te helpen. Niet alleen goed voor je innerlijke groei, ook nog eens bizar goed voor de groei van je bedrijf.

“Gaat dit over mij?” Is de vraag die je jezelf steeds stelt. Heb je stress, twijfel je aan jezelf of ben je bang en is het antwoord ‘Ja’, dan weet je dat je even de meest fundamentele les bent vergeten. Wees mild voor jezelf, lach even om je vergeetachtigheid en ga aan de slag met wat er echt toe doet: de ander.

Namasté

Michael

Zoek jij naast financiële groei ook innerlijke en persoonlijke groei? Ik hoor graag wat jij doet om dat te verenigen of waar je tegenaan loopt. Ben je het totaal niet met me eens? Laat het me weten, ik hoor graag jouw visie als reactie hier(onder).

Lees ook mijn andere tips en artikelen via  https://www.verdienwatjewaardbent.nl/blog/

 

Meld je dan aan voor mijn gratis tips die je 2 wekelijks ontvangt via mijn nieuwsbrief.

Vele honderden ondernemers gingen je voor. Zij plukken iedere 2 weken de vruchten van hun aanmelding in de vorm van praktische tips, blogs over mindset en af en toe een hele interessante aanbieding voor jouw als ondernemer.

Ja, ik meld me aan voor de gratis tips en ontvang als bonus het gratis eBook.

 

dit veld niet invullen s.v.p.

Haal het beste uit jezelf

Meld je aan voor mijn nieuwsbrief met gratis tips en ontvang als bonus mijn nieuwste ebook